Többször megvádolták már az indiai csodagyereket, M. Night Shyamalant azzal, hogy alkotói válságba keveredett. A pletyka 2006-ban ütötte fel először a fejét, hogy a 40 éves rendező, forgatókönyvíró, producer bizony nem áll a helyzet magaslatán és mostanság mellényúl ha a misztikum a téma. Akkoriban senki sem tudta, hogy szándékos rendezői trükkről van szó, vagy csak félrekommunikált marketingbaki. Azóta Shyamalan filmjeit rendre lehúzzák a kritikusok, ami biztos nyomot hagy egy spirituálisan érzékeny rendező lelkivilágában.

Kíváncsiak voltunk mennyi ennek a valóságtartalma a számok fényében. Lássuk a medvét!

 

Filmográfia:

2010/I - Ördög (sztori)
A legfrissebb alkotás, ahol csak a történet származik Shyamalantól. Gondolom nem mert jobban belenyúlni a filmbe a negatív visszhangok miatt. Ettől függetlenül sokan megvezetve érezhetik magukat emiatt az alkotás miatt is, hiszen sokat ígért, és szinte semmit sem nyújtott. Korábban írtunk már róla.

Harmatgyenge volt 3 ponttal, de kasszasiker. Költségvetés: 10 millió - Bevétel: 56,8 millió.

 

2010 - Az utolsó léghajlító (forgatókönyvíró, producer, rendező)
A fiatalabb korosztály körében népszerű Nickelodeon csatorna oszlopos sorozata, amely Ank az Avatar legendáját dolgozta fel 3D-ben. Szép kosztümös mese, de a főszereplő és társai erőtlenek lettek a filmben. A rajzfilm 4 könyvből, azaz fejezetből áll, amiből a film az elsőt mutatja be a közönségnek. Nem tudom, hogy lesz e folytatás, pláne 3. Az Oscar párjának tartott, anti díj az Arany Málna esetleges várományosa a mozi.

Közepes alkotás, amin a látvány és a történet sokat lendít. Jóindulatú 6 pont.
Költségvetés: 150 millió - Bevétel: 318,9 millió dollár. Valószínűleg a kölykök miatt.


2008 -
Az esemény (forgatókönyvíró, producer, rendező)
A korábban Zöld Effekt munkacímű mozi, amely hosszas átírogatás után érte el végleges formáját, azt is rosszul. A fotoszintetizáló növények bosszúja az emberi populációra. Ezt a filmet sem szerették. Mi sem. Maximális 5 pont.

Költségvetés: 48 millió - Bevétel: 163,4 millió dollár. Hasonló húzás volt a Devil is, de kasszasiker.

 
2006 - Lány a vízben (forgatókönyvíró, producer, rendező)
Sellő, mint mesehős a való világban. Aztán kiderül, hogy az a világ nem is annyira valóságos. Még nem láttuk a filmet, így vakmerőség lenne pontozni. De a visszhangok rosszak voltak róla. A nézők sem gondolták másképp.
 
Költségvetés: 70 millió - Bevétel: 72,7 millió dollár. Nagy bukás.
 

2004
-
A falu (forgatókönyvíró, producer, rendező)
A sorban szerintem az első film, amikor a képzeletbeli trón megingott. Mindenki nagy izgalommal, és szépen összevágott filmelőzetes élményekkel beült a moziba, majd 2 óra elteltével savanyú képpel vánszorgott ki a vetítőteremből. A film végén pici csattanó, de semmi komoly. 4 pont, se több, se kevesebb.
 
Költségvetés: 60 millió dollár - Bevétel: 256,7 millió dollár. Érthetetlen blockbuster.
 

2002
-
Jelek (forgatókönyvíró, producer, rendező)
Shyamalan sci-fi próbálkozása, amely egész jól sült el. Kicsi hitvilág, kontra gonosz, űrből érkező lények. Az utolsó jelenet E.T-vel nem kellett volna bele. Nem rossz. Erős 7 pont.
 
Költségvetés: 72 millió dollár - Bevétel: 408,2 millió. Mr. Gibson nem volt olcsó, de megérte. Komoly kasszasiker.
 

2000 -
A sebezhetetlen (forgatókönyvíró, producer, rendező)
Misztikus történet az ezredfordulóról, egy olyan férfiról, aki legyőzhetetlen. Willis és Jackson párosa, a jó és gonosz kivetülései nagyon jó kontrasztot adtak. Nyitott kérdés maradt, hogy Willis miképp lett ilyen. Nem klisé. Szerettük. Erős 7 pont.
 
Költségvetés: 75 millió dollár - Bevétel: 248,1 millió. Mr. Willis sem volt olcsó.
 

1999 -
Stuart Little, kisegér (forgatókönyvíró)
Az animált fehéregér kalandjai, aki emberi szülőket talál rágcsáló létére, és szépen szocializálódik. Itt csak a forgatókönyv Night műve, de talált vele. 6 pontos alkotás. Hiper expenzív vállalkozás volt 99-ben.
 
Költségvetés: 133 millió - Bevétel: 300,1 millió dollár.
 

1999
-
Hatodik érzék (forgatókönyvíró, rendező)
A mérföldkő Shyamalan életében több vonatkozásban is. Első komoly filmje, amivel debütált, mint író, rendező, és a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő film, ami az india rendező eddigi legnagyszerűbb munkája. A kritikusok el voltak ájulva a filmtől, ami a végén akkora csavart adott az embernek 12 évvel ezelőtt, hogy szédülve szállt ki a bársonyosra párnázott moziszékből. Talán ez lett Shyamalan önnön csapdája. Szinte tökéleset alkotni első nekifutásra, amely olyan magasra tette nála a mércét, és irányában a későbbi elvárásokat, hogy ezt megugrani emberfeletti dolog. Talán ha megfordítanánk a sort, és visszafelé haladnánk kronológiailag, hogy ez legyen a legfrissebb filmje, akkor máshogy alakultak volna a dolgok. Bár nem tudom mekkorát változtak bő egy évtized alatt a trendek, ez a mozi stabilan 9 pont. Hosszú évekkel ezelőtt láttam, de a mai napig emlékszem szinte minden fontos momentumára, ami nem kis teljesítmény.
 
Költségvetés: 40 millió - Bevétel: 672,8 millió dollár. Fergeteges. A Horror- természetfeletti filmkategória egyeduralkodója 12 éve! A második helyezettre duplát ver.
 


1998
-
Wide Awake (forgatókönyvíró, rendező)
Családi komédia egy 10 éves fiúról, aki Istent keresi nagyapja halála után. A film vegyes fogadtatásra talált. Még nem láttuk, így nem nyilatkozunk az ügyben.

Költségvetés: 6 millió dollár - Bevétel: 282 ezer dollár. Csúnya bukás.


1992 -
Praying with Anger (forgatókönyvíró, producer, rendező)
Spirituális élmény. Egy indián tinédzser Amerikából Indiába kerül, ahol nem csak a gyökereit, de önmagát is felfedezi. A film kísérlete, hogy bemutassa az indián kultúrát, állítólag jól sikerült, de túl sok információt kap a néző, hogy komoly érdeklődést mutasson a filmmel kapcsolatban. Nem láttuk, csak utánaolvastunk. Nem pontozzuk.

Költségvetés: 800 ezer dollár - Bevétel: 100 ezer-1,4 millió dollár. Láttuk ezt is, azt is.


Végösszesen: (11 alkotás alapján)

Kiadás: 664,8 millió dollár - Bevétel: 2,498 milliárd dollár meg némi apró.

A legszigorúbb számolást alkalmaztuk, de még így is érdemes Shyamalan részvénybe fektetnie a stúdióknak, mivel minden egyes dollárból 3,76 dollárt kerestek a rendező filmjei.


Összegzés:

Alkotói válság ide, gyengébb filmek oda, M. Night Shyamalan még mindig tudja, hogy mit csinál. Bízom benne, hogy nem is olyan sokára előugrik egy szép alkotással, amely meggyőzi a nézőket és a kritikusokat egyaránt, hogy újra a régi ez az indiai fiú.

Példaképe Steven Spielberg, aki hasonló guru a filmes szakmában. Kevesen írják, rendezik és producerelik a saját filmjeiket. Ők igen. A közös pont a 8mm-es kamera. De erről majd később.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr172569874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása