2009-ben volt 75 éve, hogy világunkat színesítik a papírra rajzolt csodák, a képregények. Ezért a patinás amerikai online magazin, az IGN összeszedte a képregényvilág 100 leggonoszabb gonosztevőjét és csokorra fűzte őket. Kellemesen lehet belőlük angol nyelven mazsolázni, de a linket csak az írás végére tűzöm be, mert ha ez itt szerepelne, akkor senki sem olvasná tovább a cikkem, mindenki bőszen a 100-as listán kattogna. Remélem nincs harag.:)
 


Most Wanted Top 10:

1. Magneto:

Charles Xavier professzor ősellensége 1963-ban látta meg a napvilágot Stan Lee és Jack Kirby jóvoltából. A magnetizálás mestere képes bármilyen fémet az uralma alá hajtani, amit ellentmondásos célok érdekében hasznosít is. A fiatal zsidó fiú, Erik Lensherr testközelből tapasztalja meg a haláltáborok fájdalmát, amikor családjával együtt egy lengyelországi telepre kerül, ahonnan a háború végén egyedüli túlélőként szabadul. Karaktere sokrétű, motivációját mélyen gyökerező hit táplálja, története elképesztő. Magneto megfogadta, hogy védelmezi az örökül kapott mutáns vért, amiről a megfilmesített X-Men első részében is beszél. Bárki álljon is tervei útjában, azt félresöpri. A 2011 nyarán érkező X-Men: Frst Class-ban az ő történetük lesz elmesélve. Erőteljesen várt mozi.


2. Joker:

A DC Comics szülötte 1940-ben debütált a Batman képregény első számában. Ha nincs Batman, akkor Joker sem létezik. Kettősségük annyira összefort a köztudatban, mint a fekete és fehér, a jing és a jang. Jack Napier a Gotham Vegyi Gyár szürke kis asszisztenseként kezdte pályafutását. Színészi álmokat dédelgetett, de a beteljesülés sosem jöhetett el számára. Kétes alakok, és a pénztelenség rablásra sarkallják a fiatalembert, aki egy csapásra veszíti el terhes feleségét egy autóbalesetben, és esik bele egy vegyianyagokkal teli kádba, hogy megszülethessen a legenda. Arcát és testét teljesen összeroncsolja a vegyianyag, bőre fehér lesz, haja zöld. Elméje megbomlik. Ettől a pillanattól kezdve Batman tragikomikus ellenlábasa, aki zseniális mesterelmeként tervel ki és hajt végre rablásokat Gotham City-ben. Az 1989-es Batman moziban, ahol Jack Nicholson alakította zseniális módon Joker karakterét, kicsit más a helyzet. Ott már kisstílű bűnözőként van ábrázolva, akin a plasztikai sebész sem tud segíteni, hogy eredeti fizimiskáját visszanyerje. Továbbá a filmben Joker felelős Bruce Wayne elárvulása miatt is, így a filmben Jack Napier, alias Joker teremti meg Batman karakterét szemben a képregény világával.

3. Doctor Doom:

1962-ben, a Fantasztikus Négyes 5. számában szerepelt először az arisztokratikus megjelenésű Victor Von Doom, alias Fátum Doktor. Reed Richards a négyes vezetőjének korábbi iskolatársa, remek tudós. Korán elhunyt édesanyját szerette volna visszahozni az életbe egy transzdimenzionális gép megalkotásával, de hiba csúszott a számításaiba, így a gép felrobbant és elcsúfította a hiú Von Doom arcának egyik felét. Doom Richardsot hibáztatta a történtekért, aki figyelmeztette, hogy a masina korántsem tökéletes. Ám Doom ennyivel nem érte be. Ellenséggé kiáltotta ki Reedet és később csapatát is. Arcát örökre eltakarván forró fémből kovácsolt maszkot öltött fel a hozzá tartozó komplett harci öltözékkel együtt. Jokerhez hasonlóan ő sem szuperhős, hanem a tudomány megszállotja, aki speciálisan fejlesztett fegyvereket hordoz testpáncéljában. Állítólag a ruházat olyan erős, hogy a nap 3000 fokos melegét is kibírja. Az elkészült két Fantasztikus moziban szerepel Fátum is, ám ott egy speciális űrből érkező napkitöréssel magyarázzák Reed és csapatának szuper képességeit, ami alól Doom sem kivétel. Így a film szerint ők is mutánsokká váltak. Doom a filmben nem visel páncélzatot, mivel bőre alól tör elő egy speciális fémréteg, amely a testén eluralkodva kölcsönzi neki a fémes hatást.
Neki is szentelhetnének egy egész estés mozit, mert a története több, mint érdekes.

4. Lex Luthor:

1940-ben tűnik fel először, és egy csapásra Superman legfőbb riválisává küzdi fel magát. 1980-ig őrült tudósként ábrázolják a képregények, csak ezek után jön a ráncfelvarrás, hogy Luthorból egy gonosz milliárdos pénzembert faragva tálalják minden büntettét. Az 1978-as Superman moziban Gene Hackman alakítja Luthort, aki pont az őrült tudós, és a milliárdos pénzember átmenete között ingázik. Eszközeit mindig a legmodernebb fejlesztésekbe öli, amivel riválisa ellen keres hatásos fegyvert. Ezidáig a Kripton bolygó kriptonitja bizonyul hathatós Superman pusztító eszköznek, amit Luthor szakadatlanul keres és kutat filmeken és sorozatokon át. A 21. század gonosza a remakeben Kevin Spacey lett. A képregény szerint Luthornak, amikor alkalma nyílt rá megvette a Daily Planetet, majd gyorsan bezáratta, így téve az utcára Lois Lanet és Clark Kentet. Később, a vadabb korszakában az USA választott elnöke lesz, de Superman és Batman együttes erővel legyőzi és megfosztatja hivatali tisztségétől. Innentől kezdve a mesterelme számkivetettként éli életét megbújva, nincstelenül, a törvény elől menekülve.

5. Galactus:

A top 10 legnagyobb léptékben gondolkodó gonosza, akit jelzőként a bolygófaló névvel is elláttak. Az ok egyszerű, Galactus éhes. Az új kozmosz keletkezése előttről származik Galan teremtménye. Egyensúlyt próbál teremteni az univerzumban bolygópusztítási ösztönével, amely a leghatalmasabb gonosztevők közé emeli. Volt rá példa, hogy a Föld is szerepelt az étlapon, de szerencsére megúsztuk. Galactusra ritkák az utalások, de A Fantasztikus Négyes második részében a vásznon is láthattuk a behemótot, aki éppen a mi bolygónknál tartott a fogások listájában. A moziban teste egy alaktalan kavargó masszára emlékeztetett, nem viselt humanoid vonásokat. A filmben az Ezüst utazó pusztította el a bolygófalót egy csapásra, aki szembeszegült korábbi gazdájával, és rendezte a "számlát" Galactus kontójára. Módszere, hogy az anyagot energiává alakítja, amit elszív a kiszemelt planétáról összeroppantva ezzel a komplett égitestet. Galaktikus gonosztevő, de az IGN listáján csak az ötödik helyig jutott. Ha viszont a nagy egészet néznénk, akkor megkérdőjelezhetetlenül ő a legelső a gonosztevők listáján. 1966-ban lépett először porondra.

6. Darkseid:


A lista közepén intergalaktikus térugrást hajtottunk végre, és meg sem álltunk Darkseid személyiségéig. A sötétség ura címmel kitüntetett gonosz, az Apokolips bolygó ura. Seregeket irányít a hadúr, akinek célja a hódítás és a leigázás az univerzum minden szegletében. Nagy ellensége Superman és Az igazság ligája, akik minden telhetőt megtesznek azért, hogy Darkseid új célpontját, a Földet megvédjék a hódítástól. Ritkán keveredik személyes csatába ellenfeleivel, de a szeméből lőtt omega sugarak képesek bármilyen élőlényt megsemmisíteni. Erejének jó fokmérője az a tény, hogy egy Supermannal történt összecsapást követően, maga a bordó köpenyes bűnüldöző is majdnem ott hagyta a fogát a hadúrral szemben. Intrika és cselszövés, Darkseid precíz fegyverei. Ha Galactus volt a leghatalmasabb, akkor a sötétség első embere minden bizonnyal a leggonoszabb a 100-as listán. Első feltünése 1991-hez köthető.

7. Ra's Al Ghul:

Számomra a top 10 egyetlen ismeretlen karaktere a halhatatlan nemzetközi terroristaként számon tartott Ghul, akinek célja nem a világbéke. A Démon feje (Ra' Al Ghul) 1971-ben debütált, mint Batman ellenlábasa, aki a természeti egyensúlyra törekszik, amihez a kártékony emberi fajra egyáltalán nincs szükség. Kedvenc eszközei a biológiai fegyverek, vírusok, a masszív tömegpusztítás nagy ászai. Kortalanságát a Lazarus árokból nyerte, de az örök élet mellékhatásokkal is járt, aminek következtében Ghul teljesen megőrült. A Nolan féle 2005-ös Batman: Begins-ben is feltünik, mint Henri Ducard. A karaktert Liam Neeson formálta meg.



8. Loki:

A káosz és bajkeverés istensége, Asgard szülötte. Gyökerei a skandináv mitológiában keresendők. Képregényes és filmes vonatkozásban Thor féltestvére. Az ő színrelépésének következménye, hogy megszületett a Bosszúállók ligája. Nick Fury, Vasember, Pókember és Amerika kapitány is tagja az illusztris klubnak, amely Lokival szembe helyezkedik minden adandó alkalommal. Istenség lévén halhatatlan, és nagy manipulátor karaktere. Az idén mozikba kerülő Thor filmben is szerepet kap a káosz első istene, akit Tom Hiddleston alakít majd. Bízzunk benne, hogy lesz a vásznon eleget. A legpopulárisabb gonosz képregénykarakter lévén erre minden esély adott.
Istenségként szinte korlátlan lehetőséggekkel rendelkezik.


9. Dark Phoenix:

Jean Grey, alias Főnix egy összetett személyiség. Úgy is fogalmazhatunk, hogy félig jó, félig gonosz karakter a Marvel világában. A legerősebb mutánsok egyike, aki telekinetikus energiáival szinte mindent atomi nagyságra képes szétbombázni. Jean sötét énje a Főnix, amit az X-Men harmadik részében kapott utalásból kifolyólag maga Charles Xavier professzor zárt a lány elméjének börtönébe. Ám a Főnix kiszabadul és a professzort is elemészti az a düh, ami Grey tudatalattijából előtör. Ha egyszer elszabadul, akkor megfékezni szinte lehetetlen. Története lenyűgöző és összetett, ezért is kerülhetett a lista ilyen magas pozíciójába egy olyan mutáns, aki csak a lelke egyik darabkájában gonosz. Első megjelenése 1980-ban volt.


10. Kingpin:

Wilson Fisk, vagy más néven Aduász karaktere nem kötődik semmilyen szupererőhöz vagy furmányos technikai megoldáshoz. A lista 10. pozícióját elfoglaló gengszter mesterelme New York alvilágát irányítja erős kézzel. Nagy riválisa Elektra, Fenegyerek, és Pókember. Ám mégis akad valaki, aki arra tette fel életét, hogy Fisket elkapja. Ő nem más, mint Frank Castle a Megtorló. Családját maga Kingpin emberei mészárolták le, aminek Frank volt az egyetlen túlélője. Akkor esküdött bosszút, hogy ameddig él, nem nyugszik és elkapja a maffiózót. Az arcade játék erről harsog, de a Megtorló moziban már szó sincs Kingpinről. Érdekes remake lett az biztos. Kingpin filmes alakítása a 2003-as Daredevilhez köthető, ahol Fisket Michael Clarke Duncan alakítja. Azt nem tudom hogyan jutott el a forgatókönyvíró, rendező Mark Steven Johnson a nagydarab, hol kövér, hol izmos fehér bűnözőtől egy kigyúrt, izmoktól dagadó néger színészig, de sikerült neki, és a mozi lepörgött.
 

Ezzel végére is értünk a tizes listának, amely közszereplői korántsem kőbe vésett nevek. Az IGN így látta a képregényes tartalmak vonatkozásában, és mi ennek a szűk keresztmetszetnek egy apró szegmensét próbáltuk az olvasók elé tárni tényszerű adatok felhasználásával, némi filmes vonatkozással megfűszerezve. Reméljük sikerült.

Abban viszont kompromisszumok nélkül megállapodhatunk elnézve a 10 nevet, hogy bárki bármilyen listával álljon is elő, Loki, Darkseid, és Galactus neve ott kell, hogy legyen a top 10-ben. Működésük túlmutat téren és időn.

Marvel vs. DC: 6-4. Ez szoros volt. De erről majd később.

A képek az IGN oldaláról vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr692624740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása