Ezt láttuk: Devil

2010 dec 29. 1

A poszter, amely sikerre vitte ez a kis költségvetésű mozit.

Szinopszis:

Öt ember teljesen átlagos módon kezdi a munkanapját Philadelphiában. Beszállnak egy irodaház liftjébe. Teljesen ismeretlenek egymás számára. Csak pár másodpercet szándékoznak a többiek társaságában tölteni, ám a fülke hirtelen elakad. A sors közbeszólt. Feltárulnak a féltve őrzött titkok, és mindenkinek felelnie kell bűneiért.
A kezdetben csupán kényelmetlen helyzet lassan, de biztosan egyre rémületesebbé válik. Szörnyű dolgok történnek mindegyikükkel, és egyre valószínűbb, hogy az eseményeket közülük valaki irányítja. Végül kiderül az elképesztő igazság: egyikük maga az Ördög. Miközben kívülről hasztalan próbálják kiszabadítani őket, a lift utasai rájönnek, csak akkor élhetik túl ezt a napot, ha szembeszállnak a gonosszal.

 

Érdekes a szinopszis, amit egy oldalról ollóztam. Gyakorlatilag mindenhol ez van feltéve rövid tartalmi ismertetőnek. Nem szórakoztam azzal, hogy leírjam én is, hogy miről szól a film, de tudnotok kell, hogy ahol ez szerepel:

Végül kiderül az elképesztő igazság: egyikük maga az Ördög. Miközben kívülről hasztalan próbálják kiszabadítani őket, a lift utasai rájönnek, csak akkor élhetik túl ezt a napot, ha szembeszállnak a gonosszal.

azok közül senki sem látta még a filmet. Hasonlóan elírt ez is, mint a Skyline ismertetője.

Nem leszek kolosszális "unhappy end" gyilkos, ha elmondom, hogy az entitás, amit nevezzünk a megtestesült gonosznak velük van a liftben, de nem emberi lény testébe zárva. Jelenléte talán 3 alkalommal, ha érzékelhető a film kockáin, és az is csak a másodperc tört részére levetíthető módon.

Nagyon tetszik ez a "csak úgy élhetik túl a napot, ha szembeszállnak a gonosszal rész." Szerintem nem sok ember vetemedett még erre az Ítéletnap óta. Ott is Arnold  "Iron" Schwarzenegger gondolta úgy, hogy majd befűt Lucifernek egy egész estés akciófilm keretein belül. Na de Ő Arnie, és ugye az más tészta!

A lényeg az, hogy mindenki pánikol, és esze ágában sincs hadakozni az ismeretlen ellen. Mindannyian ki akarnak jutni a liftből, és az épületből épségben.

Értékelés:

A film döbbenetesen rossz. Rövid, ám ennek ellenére vontatott. 10 millió volt a költségvetése, amit nem csodálok, mivel egy felhőkarcolóban játszódik két helyszínen. Gyenge párbeszédek, és szereplők. Alig kibontakozó sztori, semmi felvezetés.

Az IMDb-n meglepő 6.5 pontos átlag. Négyen néztük a filmet, amiből egy 6 pontos, két 4 pontos, és egy 3 pontos értékelés született. Ezek alapján 4 pont a film.

Ha szuverén módon magamhoz kötöm a pontozás intézményét, akkor ez a 4 pont is jóindulatú becslés erre a produkcióra. Egy az egyben 10/3 pont. Ennyi és nem több.

A Skyline űrlényeihez hasonlóan a Devil posztere és szinopszisa is vonzotta a mozilátogatók népes tömegét, akik 56 millió dollárnyi mozijegyet vásároltak össze az elmúlt három hónapban a kasszáknál. Így ez a film is érthetetlen, alacsony költségvetésű blockbusterré lépett elő.

Hölgyeim és Uraim, ez a marketing! Jó csomagolással így lehet gyenge minőségű terméket eladni relatív sok embernek. Biztos vagyok benne, hogy a moziból kilépve az emberek túlnyomó többsége keserű szájízzel gyűrte össze a markában szorongatott mozijegyet és hajította az utca kövezetére.

Ne felejtsük el, hogy a poszter alsó szegmense fontos gondolatokat tartalmaz:

From the mind of M. Night Shyamalan - azaz M. Night Shyamalan elméjéből pattant ki a filmötlet. Hogy ez miért fontos? Egy későbbi posztban ki fogom fejteni!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr302545680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.01.09. 18:04:46

Szerintem jó közepes volt. Nem volt unalmas, ugyanakkor nem fogott meg. És a klausztrofób hangulatot sem teremtették meg.
süti beállítások módosítása