Vasárnap tartották Berlinben a Kelet Európai filmkészítők nagy fórumát, ahol a kormánybiztosi babérokra tört Andy Vajna is kifejtette álláspontját a hazai filmiparral kapcsolatban. A helyzet siralmas, és kaotikus állapotokat tükröz, de van remény a javulásra. A legfontosabb feladat, ami nem tűr halasztást, a magyar filmipar teljes átszervezése.
Ennek elsődleges pontja a rendelkezésre álló erőforrások felmérése, és egy olyan ipari struktúra kialakítása, amely nemcsak a hazai, de az uniós törvényekkel is képes összhangban működni. Ehhez a hazai filmes szakemberek tapasztalataira is nagyban épít a producer.
Vajna és kollégája Bokor Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium filmekért felelős első embere hangsúlyozta, hogy Magyarország az elmúlt évtizedekben a szocialista bürokratizmus áldatlan állapotában volt, de ezen változtatni kell.
Andy bízik benne, hogy a magyar filmesek összefognak, és segítik majd munkáját, amely saját érdekük is egyben.
Tarr Béla rendező, és néhány kollégája bírálta Vajna kinevezését arra hivatkozva, hogy a hollywoodi háttérrel rendelkező producer nem bír kellő tapasztalattal az európai filmfinanszírozási rendszerek terén. Vajna elutasította a vádakat, és közölte, hogy az ajtaja mindig nyitva áll azok előtt, akik szeretnék elmondani véleményüket a tervezettel kapcsolatban.
Nagyfokú türelemre és kompromisszumkészségre van szükség ahhoz, hogy a törött szárnyú madár újra repülhessen. Sajnos ebből a két dologból fogytán van a szakma, és a helyükben azzal kezdenék, hogy azt a 20%-ot visszaadnám a külföldi produkcióknak, amit egy huszáros vágással pár éve elvettek.
Akkor talán nem 10 filmet csinálnának évente a Korda Stúdióban, hanem 100-at.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr272660740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása