Nagy díjkörkép rovatunk a Szigetország felé veszi az irányt, mivel ma este kerülnek átadásra a Brit film- és televíziós akadémia, rövidebb nevén BAFTA díjai.
A díjat 1947-ben alapították Londonban. A brit filmes szakma kimagasló alakjai, mint például egyik büszkeségünk, a filmrendező producer Korda Sándor is részt vállalt az ügyben, hogy a BAFTA díjkiosztó létrejöhessen.
Az elismerések egyik egyedi jellemvonása, hogy több kategóriában is nevesített díjat adnak át az arra érdemesnek, amely egy alapító tag vagy kiemelkedő szakember nevét kapta. A 23 kategóriából három ilyennel is találkozhatunk:

1. Alexander Korda díj a legjobb britt filmnek.

2. David Lean díj a legjobb rendezésért.

3. Anthony Asquith díj a legjobb filmzenéért.

Ennél nagyobb elismerés magyar filmes szakembert ritkán ér.

Az évek múlásával a kategóriák is egyre bővültek. Először csak a legjobb brit film, és külfüldi film díjait adták át. Később bekerült a forgatókönyv, és a stáblistás elismerés is a repertoárba.
A jelöltek nagy egyezést mutatnak a korábbi Golden Globe, és Critics Choice díjazottakkal, ám mégis volt néhány meglepő fordulat a jelölési listában. A legjobb színésznő kategóriában Noomi Rapace is helyet kapott A tetovált lányért, még a film a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is az esélyesek között szerepel. Másik meglepő fordulat, hogy a Bale- Leo tengely megdőlni látszik, hiszen a legjobb női mellékszereplő kategóriában Bale partnere ezúttal Amy Adams lett.
Ebből is látszik, hogy ez egy európai léptékkel mért elismerés, amely az amerikai társszervezetekkel ellentétben picivel több lehetőséget ad az öreg kontinens alkotóinak.

Érdekességek:

- A szervezet a filmes, és televíziós vonatkozásokon túl más kategóriában is jelöl és ismer el alkotókat. Ilyen a 2003-tól bevezetett videojátékok kategória. Továbbá minden évben tagot választ soraiba a BAFTA, aki az idei évben nem más, mint Sir Christopher Lee. Az első választott tag Alfred Hitchcock volt.

- A jelenlegi díj egy bronz maszk, amelynek elődjét egy brit szobrászművész készítette el. A szobrocska akkor 550 fontot ért.

- Az akadémia jelenlegi elnöke Vilmos brit herceg.



Ma este meglátjuk a nagy nyerteseket és veszteseket egyaránt. Az Oscar és a Málna már a küszöbön toporog.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr152657674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása