Ahogy korábban ígértük bővebben is beszámolunk a 86. Golden Globe díjátadóról.

A 2010-es év sem a meglepetések, és váratlan fordulatok időszaka volt a glóbusz életében. Ahogyan az már lenni szokott, papírforma jelölések és díj besöprések jellemezték az Oscar előszobájának tartott megmérettetést. A Beverly Hills-i éjszaka legnagyobb nyertese, és koronázott királya a The Social Network volt. David Fincher rendező elégedetten dörzsölgethette tenyereit, hiszen filmjét 6 kategóriában is esélyesnek választották. A legjobb drámai alkotás, forgatókönyv, filmzene mellett Fincher átvehette a legjobb rendezőnek járó díjat is.
Az este egyik nagy vesztesének Jesse Eisenberg bizonyult, akit a kritikusok erőteljesen méltattak a filmben nyújtott alakításáért, ám jelölését nem tudta elismerésre váltani. Úgy látszik Colin Firth verhetetlen volt A király beszéde című filmben. Az éjszaka másik és talán legnagyobb kárvallottja minden bizonnyal Johnny Depp lett, akit nem dicsértek Az utazóban nyújtott unalmas alakítása után. Mindazonáltal a musical- komédia kategóriában két jelölést kapó filmszínész az ünnepség végén kénytelen volt üres kézzel távozni. Paul Giamatti inkorrekt politikus módjára happolta el előle az elismerést.
A dráma kategória legjobb női alakítását Natalie Portman vitte vászonra A fekete hattyúban, még a családi drámaként számon tartott, mégis musical- komédia kategóriában veszteglő The Kids Are All Right a bájos Annette Beninggel nem talált legyőzőre. Fura látni azt a párhuzamot, ami a legjobb film, és legjobb színésznő kategóriát jellemzi a dráma és a komédia szemszögéből. Ha összevetjük a filmeket a két fentebb említett csoportnál, akkor jól látható, hogy a dráma szekció jóval sűrűbb, mint a komédia ötös fogata, ahol a Bening féle filmtől kezdve a romantikás Az utazón át egészen az akció- vígjáték Redig rengeteg stílus kavarog. Értelemszerű volt a HFPA álláspontja a váltással kapcsolatban, még ha kevésbé etikus is. Így nem támasztottak nehezen verhető ellenfelet A szociális hálónak, továbbá Natalie Portman is biztonságban bontogathatta szárnyait Annette Bening kényszeredett kategóriaorientációját követően. Sokszor érte vád a díjat osztó újságírói csoportot, hogy pénzért, és egy kis luxusért könnyen bezsebelhető minden voksuk. Ebben a manőverben is lehet némi turpisság, szerintünk.
A mellékszereplők kategória egyeduralkodójának A harcos című film bizonyult 2-0-ás mérleggel. A díjazottak Christian Bale és Melissa Leo. A legjobb animációs film a Toy Story harmadik része. Nem csoda, 1 milliárdos bevétellel és remek kritikákkal a háta mögött nem lepődik meg az ember. Ha nem történik valami váratlan katasztrófa, akkor az akadémiai jelölés és az Oscar is borítékolható.
A tévés díjpódium is két sorozattól volt hangos. A 20-as évek Amerikáját szeretik a nézők, és a jelölő bizottság tagjai egyaránt, hiszen a legjobb sorozat dráma kategóriában az HBO saját gyártású produkciója, a Gengszterkorzó lett, ami kis hazánkban még friss és ropogós. A sorozat szende arcú, pszichopata főszereplője Steve Buscemi pedig átvehette a legjobb színésznek járó szobrocskát. A komédia vonal is bajnokot avatott vasárnap este, a Glee – Sztárok leszünk! vitte a legjobb sorozatnak járó kitüntetést, még a legjobb női és férfi mellékszereplőnek Chris Colfert és Jane Lynchet választották, akik szintén a musical szereplőgárdáját erősítik.

 

Dióhéjban talán ennyi az átadóról, nagy nyertesekről és vesztesekről. Időközben láttam a Critics Choice Award listáját is, ahol a jelölések és nyertesek kísérteties hasonlóságot mutatnak a Golden Globe legjobbjaival. Február 13-án BAFTA átadó hasonló címekkel és nevekkel, de erről majd később.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr912594323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása