A 40-es évek Amerikájában járunk. A hollywoodi filmgyártás már javában dübörög, és az akadémiai díjakat (Oscar) már több, mint 11 alkalommal osztották ki. A  filmgyártás ekkori fellegvárában élő és dolgozó külföldi újságírók helyzete nem túl rózsás, mivel  a stúdiók  nem veszik komolyan tevékenységüket. Ezért közös elhatározásból csoportba tömörülnek hogy nagyobb tekintélyt és persze könnyebb bebocsájtást nyerjenek a sztárok szentélyeibe.  Ezzel a manőverrel könnyebb érdekeiket érvényesíteni a nagy filmmogulokkal szemben.
Ennyivel azonban nem érik be. Saját díjat alapítanak, amit először 1944-ben adnak át a 20th Century Fox stúdiójában. A díjazottak Jennifer Jones színésznő (The Song of Bernadette) és Paul Lukas színész (Watch on the Rhine). A díj itt még papíroson szerepel, a mai koncepció még szunnyad. A nagy fordulópont 1950. Az újságírók ebben az évben határozzák el a konkrét díj megtervezését és bevezetését a filmes világba. Az alapötlet egy arany földgolyó, amin filmszalag tekeredik. Ez önmagában még nem lenne teljes, így egy talpazattal is ellátják a szobrocskát. Megszületik a Golden Globe. 
Ennek első várományosa, és díjazottja Cecil B. DeMille rendező, producer. Futótűzként terjed a hír, és a szobrocska a köztudatban Cecil B. DeMille nevével lesz fémjelezve.
Sajnos az esztendő szomorú momentumokat is tartogat. Komoly nézetkülönbségek és viták ütik fel fejüket a szövetségben, amely öt évre ugyan, de két részre szakad. 1955-ben újraegyesül a színes társaság és a Hollywood Foreign Press Association (HFPA), azaz a Hollywood-i Külföldi Újságírók Szövetsége nevet veszi fel.
Ettől a dátumtól már nem csak a filmes alkotásokat díjazzák. Bekerül a TV műsor kategória is a jelöltek listájába. Manapság 25 kategóriában hírdetnek győztest Az arany glóbusz gálákon. 14 jelölés a filmeké, még 11 kategóriát a televíziós produkciók birtokolnak.
Az átadás helyszíne minden évben változik, amit 150 ország televíziós társaságai közvetítenek. Ezzel a mutatóval a harmadik legnézettebb díjátadó ünnepség a világon.

A Glóbuszt az Oscar előcsarnokának nevezik, mivel számtalanszor volt már példa arra, hogy aki megkapta az első elismerést, az besöpörte a másodikat is.

Az idei díjakat ma osztják a Beverly Hilton Hotelben. Élelmes a hotel, külön Globe csomagot is készítettek potom 3000 dollárért.

Később még értekezünk a díjazottakról.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr272587239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása