Ugye előfordult már Veled is, hogy nem azt kaptad a pénzedért, amit vártál? Totális csalódás volt a film, amire beültél a vetítőterembe, esetleg az otthoni DVD élmény dőlt romba egy balul sikerült választás kapcsán? Bizonyára rossz irányból közelítetted meg a dolgot. Sebaj, adunk pár tippet, hogy lehet jobb az élmény. Szerintünk.


1. Ne olvass szinopszist!
Tök egyszerű a dolog. Sose olvass vázlatolt tartalmi ismertetőt egy filmről, mivel két részből áll. Lényegi információk elnagyolt frázisaiból, és hülyeségekből. Felesleges előre tudni valamit, ami lehet, hogy köszönőviszonyban sincs a film valós tartalmával.

2. Végképp ne olvass kritikákat!
Pár embernél erőteljes indikátorként hat egy- egy hangzatosan megírt filmkritika, még másokat teljes mértékben feltüzel vagy éppen lehorgaszt pár újságíró, filmesztéta vagy blogger véleménye az adott produkcióról, amit már úgy vársz. Akaratlanul is befészkeli magát a tudatalattidba a néhol agyonhájpolt vélemény, amely hatására akaratlanul is azokat a hibákat vagy előnyöket fogod keresni a filmben, amit más előre tálalt Neked. Hol marad a saját véleményed? Az egyéni látásmód?

3. Előzetest csak módjával.
Veszélyes, akár csak a szinopszis. Van ugyan egy lényegi különbség a kettő között. Ez valóban a filmről szól, és nem sorjázza a magvas gondolatokat néhány rögtönzött sorba, ám nem minden filmkészítő cég elég rutinos az előzetesek csepegtetésében a rajongók számára. Még egyes stúdiók adott film fontosabb jeleneteit bővítik apránként, szépen kockáról kockára, addig mások a film legszaftosabb akcióit nyirbálják bele különböző snittekbe, hogy a kedves leendő kuncsaft ráharapjon majd a kópiára. Ez főleg a vígjátékokra igaz. Hányszor, de hányszor fordult elő a sokéves filmélmények során, hogy összesen annyi vicces jelenet volt a filmben, mint amennyit az előzetes heveny 2 percében láttál? Gondolom jó pár alkalommal. Ezek a legnagyobb átverések. Ha valóban ebből áll a film, és benéztük a választást, akkor legalább előétellel, és desszerttel fogyasszuk el a főfogást.

4. Van új a nap alatt.
Sose ítélj a stáblista, a forgatókönyvíró vagy a rendező személye alapján. Ingmar Bergmanon kívül mindenkinek voltak hullámvölgyei az alkotómunka során, és akad olyan rendező is, aki két meglehetősen gyenge mozi után produkált egy tuti befutót. Persze ez a reláció visszafelé is működik, innen a hullámvölgy.
Sajnos vagy éppen szerencsére a nagy számok törvénye itt sem elhanyagolandó tényező. Egy „low budget” stúdió, és egy "echte" rossz rendező frigyéből a legritkább esetekben szokott jó dolog kisülni.

5. Egyedül nem megy.
Ha van rá lehetőséged, akkor ne egyedül ülj neki egy filmnek, hanem baráti társasággal, akik hasonló érdeklődést mutatnak az adott projekt iránt, mint Te. Ez jó kis vitákba, és elemezgetésekbe szokott torkollni, ha valóban „filmfreak” a banda. Több szem többet lát!

6. Dőlj hátra, és élvezd!
Ha komolyan érdekel egy movie, akkor kapcsold ki a külvilágot, és csak az adott dologra fókuszálj. Ha filmnézős program van, vedd komolyan, mégha csak szórakozás is az adott „kötetcímke”. Ne befolyásoljon senki, és semmi, hogy magadévá tedd az élményt. Az első fél óra után úgyis ki fog derülni, hogy érdemes e folytatni a kalandot.


Dióhéjban talán ennyi lenne. Lehet lerágott csont a téma, amit feldobtunk, és biztos lesznek olyanok, akik szerint bizonyos pontok totális hülyeségnek bizonyulnak az ő olvasatukban. De mint említettem ez egy szubjektív vélemény. Az ő részükről, és a mi részünkről is egyaránt.

Nekünk bejött.

Irány filmezni!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr942929979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vation 2011.05.25. 14:43:10

hmm, érdekes gondolat, de nem tudom bárki is képes lesz-e leszokni a beszámolók olvasásáról a cikk elolvasása után.
ahogy írtad ez bizony szubjektív vélemény.
ha valaki ezek után nem fog beszámolókat olvasni, legyen már olyan kedves dobjon nekem egy mailt..

trailereket módjával??
Ha nem nézem meg a trailert, honnan tudjam, hogy érdekel-e a film?

filmfreak paul · http://filmfreaks.blog.hu 2011.05.25. 21:34:38

@Vation: Nem a Szent Grált találtam fel, csak annyit akartam, hogy gondolokatokat ébresszek a kedves olvasók fejében, ami úgy látom sikerült is. Elgondolkodtál rajta, és ez jó. Nem népnevelő célzattal született meg az írás, hanem egy sajátos vélemény által. Trailert csak módjával: bízz az ösztöneidben, és ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak vagy mondják meg mi a jó, esetleg rossz Neked.
süti beállítások módosítása