Ezen a héten rendhagyó módon csak pár filmmel foglalkoztam, amelyek igazán berobbantak a köztudatba. A frissességek kerültek most előtérbe, ahol igencsak nagy dörgések, és fékcsikorgások közepette Teddy kolléga szavaival élve, megkezdődött a blockbuster szezon.

A friss premieres mozik közül mindenképp érdemes kiemelni az április 29-i dátumot, ugyanis ekkor robbant be a mozikba Justin Lin új autós mozija a Fast Five. Annak idején a kigyúrt macsó Vin Diesel, a babaarcú Paul Walker, és a pöpecre tuningolt verdák megadták azt a pluszt, amivel az autóversenyzős mozik egy egészen új szintre léptek. A Universal szép összeget kaszált a filmből, ahol az első epizódot Rob Cohen, a másodikat pedig John Singleton rendezte. Aztán jött a váltás, és a széria leggyengébb része a Tokioi Hajsza, amely immáron Justin Lin keze munkáját dicsérte.
A stúdió az első két epizód 40 és 50 milliós nyitóhétvégéje után 24 millió dollárnál találta magát, amely Linre nézve nem volt túl biztató. Igaz volt egy Japán egzotikum, és a drift izgalmas világa, de a korábbi nagyágyúk valahogy kiestek a filmből. Szerencsére a Universal megszavazta a bizalmat a sorozatban debütáló rendezőnek, aki új alapokra próbálta helyezni az utcai versenyek világát bemutató produkciót. Utólag nézve okos húzás volt részükről.
Pár évvel, és pár millióval később 2009-ben érkezett a negyedik rész a már jól bevált Walker, Diesel duóval, amely a 70 milliós premier hétvégével, és a közel 363 milliós összbevétellel pole pozícióba helyezte a Lin személyét.
Nem volt kérdéses az ötödik rész, amely pár nappal ezelőtt landolt a mozikban, és 86 millió dolláros premierjével minden rekordot megdöntött, az idei évben, és a franchise életében. A költségvetés nem volt piskóta, jó pár falat lebontottak, és pár remek verdát is elrongyoltak a forgatáson, hogy a 125 millió dollár összejöjjön a végére, de a számok őket igazolták. Másfél hét távlatából a film már 331 millió dollárnál tart, amellyel valószínűleg a legsikeresebb epizóddá fogja kinőni magát heteken belül. Diesel és Johnson párosa epikusra sikeredett, akárcsak Stallone és Schwarzenegger. A heves akció pedig csak hab a tortán. Lesz e hatodik rész?
Ezek után… Naná!
A filmes üdvöskék sorában május 6. volt az a dátum, amit érdemes volt megjegyeznie a mozirajongóknak Amerika szerte. A vetítőtermek ugyanis ekkor tűzték műsorra a legfrissebb Marvel képregény adaptációt, a Thort.
Amerikában ekkor Lin filmje már betarolta az idei év legjobb nyitóhétvégéjének járó pálmát, ám ne feledkezzünk meg arról a röpke 94 millió dollárról, amit a Thor mozi hozott össze a világ többi szegletében. Történt ugyanis, hogy a világ számos országában 1 héttel korábban kezdték el vetíteni a filmet, mint Amerikában. Ritka esemény a százados mozi történelmében, ezért illik megjegyezni a dátumot. Összességében nem voltam boldogtalan, hogy egyszer az életben mi európaiak előbb kapunk valamit, mint a boldog nyugati nagytestvér.
Kenneth Branagh mozija drágább volt (150 millió), mint a Fast Five, és kevesebbet is hozott a nyitóhétvégén Amerikában a maga 65 milliójával, amely „csak” a második helyre volt elég az idén. Ettől függetlenül az emberek imádták, imádják a délceg villámistenség földi kalandjait, mivel a külföldi jegyeladások már 180 millió dollár felett vannak. Ezzel együtt a Paramount filmje jelenleg 246 millió dollárnál horgonyoz világszerte, és ez a szám csak exponenciálisan nőni fog az elkövetkezendő hetekben.
Mindazonáltal a filmmel kapcsolatban vannak fenntartásaim, de ez egy másik bejegyzés alapját fogja majd képezni.

Május 6-án akadt még két premier, amikről érdemes szót ejteni.
Salim Akil első egészestés film debütálása nem is sikerülhetett volna jobbra. A libanoni gépeltérítő kinézetű rendező a sorozatok világából érkezett, és forgatott egy filmet 6,6 millióból, amely a nyitó hétvégén 16 milliónyi zöldhasúval hálálta meg a gondoskodást.
A Jumping the Broom egy szerelmi dráma, amely elkerülhetetlen házasságba torkollik némi násznépi örömöt, bánatot, és hajtépést követően.

IMDb: 4,1
Rotten Tomatoes: 52%

 
A másik aktuális premier a Something Borrowed romantikus drámája volt Kate Hudsonnal a főszerepben. A filmet Luke Greenfield jegyzi, aki a kritikusok szerint igencsak mellélőtt a produkcióval.
Annak idején ő követtel el a Szüzet szüntess, és a Tök Állat filmeket is. Alap felállásban a sztori: két barátnő, akik közül az egyik beleesik a másik vőlegényébe. Ebből van a bonyodalom, és a 12 egy tucat mozi. 35 milliós költségvetés mellett a film 14 milliós nyitót produkált, és jelenleg valamivel 17 millió dollár felett van. Ebből sem lesz nagy siker, van egy sanda gyanúm.

IMDb: 5,5
Rotten Tomatoes: 15%

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr702894185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása