- Mi a cameo vagy cameo szerep? Ez a fogalom sokak számára, köztük nekem is új jelenség volt a filmes érában. Cameonak nevezzük, ha egy filmben vagy színdarabban feltünik egy- egy híres szereplő, esetleg ismert híresség pár mondat, netalán egy villanás erejéig. Legjobb példa erre Stan Lee a képregényguru, aki a Pókember 3-ban gyalogosként, az X-Men-ben  pedig szomszédként mutatkozik a vásznon.

Több rendező is, mint George Lucas, Peter Jackson vagy M. Night Shyamalan is előszeretettel örökíti meg magát saját alkotásaiban.

- A világ egyik legdrágább produkciója vitathatatlan módon a legtöbbet jövedelmezőnek is bizonyult 2009-ben. Mindenki sejti, hogy az Avatarról beszélek. Költségvetésére nincsennek egyértelmű információink. Valaki 270 millió dollárról beszél, de olvastam 500 milliós vad feltételezéseket is. Valahol a kettő között lehet az igazság 400 millió határán. Utólag megérte elkészíteni a megyényi költségvetésű filmet, hiszen óriási kasszasiker lett a maga 2,7 milliárd dolláros bevételével. Maga mögé tolta a Titanic "rongyos" 1,8 milliárdját, és a sokáig vitatott Elfújta a szélt is, amely 61 éve 400 millió dollárt! hozott a konyhára. Sok lelkes mozibuzzancs kiszámolta, hogy ez mai árfolyamon megközelítőleg 1,6 milliárd amerikai zöldhasúnak felel meg. Akárhogyan is nézzük, bevétel szempontjából ez csak a dobogó harmadik fokára volt elég.

Ha elkezdjük taglalni, hogy melyik filmet mennyiből csinálták, akkor a 3,9 milliós gyártási költséggel szereplő fekete- fehér kópia esetében az arányszám 102,5. Ennyivel többet hozott az Elfújta a szél, mint amennyibe került. Hol van ehhez az Avatar 7-es vagy a  Titanic 9-es arányszáma? Sehol.

Ha valaki azt gondolja, hogy a háromjegyű szám a jéghegy csúcsa, akkor ki kell ábrándítanom, hogy NEM. Vannak 4 illetve 5 jegyű arányszámmal rendelkező filmek is. Hogy melyek ezek az alkotások? Azokról majd később. Megérnek egy önálló posztot, annyi már bizonyos.

Mozgókép és nézőpont!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr932523444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása