Amblin

2011 feb 20. szólj hozzá

Steven Spielberg korunk egyik legismertebb, és talán egyik legsikeresebb filmrendezője. Pályafutását az 1971-es Párbaj című tévéfilmjével alapozta meg, amely után nem sokkal elkészült első valódi mozifilmje is, a Sugarlandi hajtóvadászat (1974).
A mai napig aktívan alkotó rendező, hosszú és rendkívül tartalmas munkássága alatt számos nagyszerű filmalkotással ajándékozta meg nézőközönségét. Pályafutása csúcsát 1993-ban érte el, amikor a Schindler listája című alkotását 7 Oscar-díjjal jutalmazta a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences [AMPAS]).

Azonban a nagyszabású mozifilmjei mellett nem szabad elfelejtenünk egy lényegesen rövidebb, de annál meghatározóbb munkáját: az 1969-es, mindösszesen 22 perc hosszúságú Amblin című rövidfilmet. Az amatőr alkotás még a gyártás évében sikeresen szerepelt az Atlantai Filmfesztiválon, amelynek hatására a Universal Stúdió 7 éves szerződést kötött a fiatal rendezővel.

Amblin 1969:

 

A film azonban más szempontból is rendkívül lényegesnek mondható. Az 1984-ben megalapított produkciós cége Amblin Entertainment néven vonult be a filmtörténelembe.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr282674741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása