Tegnap este ezzel a filmes elismeréssel foglalkoztunk, és mi mással indulhatna a mai nap, mint az eredményhirdetéses összefoglalóval.

Február 13-án este tartották meg a brit Királyi Operaház egyik legrangosabb eseményét, a BAFTA díjátadót. Az eseményen jelölt filmes alkotások néhány kivételtől eltekintve hozták, a már jól megszokott Globe-os, Critics Choice-os formulákat hasonszőrű jelöltekkel. Ám ebben az esetben a britekről beszélünk, akik az este fő fogásának A király beszédét tartották. A film, ne szépítsük ronggyá nyerte magát az átadón, hiszen a kategóriák majd 1/3-át vitte 7 elismeréssel.
A legjobb film, filmzene, brit film, színész, és eredeti forgatókönyvön túl a mellékszereplők két kategóriájából is kikatapultálta A harcost, így Geoffrey Rush, és Helena Bonham Carter is örülhetett egy- egy szobrocskának az este folyamán. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában jeleskedett A tetovált lány, de Natalie Portman ellen már nem volt esélye a vadóc Noomi Rapacenak. Úgy tűnik, hogy a hattyús mozit csak Portman kisasszonynak sikerül az idén valamelyest szebbé varázsolnia. Most pedig következzen egy kis papírforma.
A legjobb rendező ismét David Fincher, a legjobb adaptált forgatókönyv, és vágás A szociális hálóhoz vándorolt. A Nolan féle Eredet mozi sem panaszkodhat, mivel a design, a hang, és a vizuális effektek terén nem talált legyőzőre. A legjobb animációs mozi sem okozott meglepetést a Toy Story 3. győzelmével.
Ahol make up, és legjobb kosztüm kategória van, ott biztos, hogy az Alice Csodaországban viszi a pálmát. Nem történt ez máshogy vasárnap este sem. A produkció zsebre vágta a két kategória díját.

Korábban azt írtam, hogy azért jó a BAFTA, mert nagyobb lehetőségeket kínál az európai filmesek számára. Az elismerések fényében csak azt hagytam ki, hogy főleg akkor, ha brit. Nem akarom kisebbíteni Tom Hooper filmjének a nimbuszát, mivel a 2010-es év egyik legjobban sikerült alkotásáról beszélünk, de a vak is látja, hogy a 7 elismerés kissé erős, és akad benne némi brit hendikep.
Mindazonáltal a tengerentúli fronton sem rózsásabb a helyzet. A világ már csak ilyen.

Az új akadémiai tag, Sir Christopher Lee:


                                                              

Colin Firth, aki mindent visz:


 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr872659707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása