Tegnap este sikerült átrágnom magam a mozin, ami a sokrészes Tekken arcadeból nőtte ki magát egész estés filmprodukcióvá 2010-ben. A Namco japán játékfejlesztő cég 1994-ben adta ki az első részt, amelyet további öt rész követett. A sorozat óriási sikernek bizonyult az egész világon. Alapötlete, nem mástók, mint a magyar Tekk Jánostól származik, aki egy évvel korábban adta az ötletet a cégnek a megvalósításhoz. Sajnos nem találtam használható információt az úrról.

 

 

Sztori:
Az alaptörténet egész jóra sikeredett. A 21. század első évtizedeiben a különböző háborúk nem túl áldásos hatására a világ kormányai sorra bedőltek. Helyüket multicégek vették át, akik felosztották a kontinenseket egymás között.

Az Észak amerikai szelet a Tekken vállalatának jutott.

Az anarchiából és a káoszból ők nyolcan kovácsoltak előnyt, akik úgy próbálják meg nyugtatni és "etetni" a feldühödött népet, hogy minden évben Vasököl tornát indítanak, ahol a 8 vállalat 8 versenyzője hadakozik majd az elsőségért.

A Tekkent ezen a versenyen Jin képviselte:

Jin Kazama áldott jó gyerek a filmben, aki valóban a körülmények áldozata. A harcművészetekre anyja tanította kisgyermek korától. A bosszú fűti, hiszen egy rajtaütés során a Tekken vállalat katonái megölik anyját. Megfogadja, hogy megöli az elnököt, Heihachi Mishimat, akit a felelősnek vél a felmenő haláláért.

Jinnek egy esélye van a viadalra való bejutáshoz. Meg kell verekednie a Tekken egyik harcosával. Igazi adok- kapok küzdelem árán ugyan, de győz. /Az első bökkenő az volt a filmben, hogy miután legyőzte az első rostás ellenfelet, egyből kvalifikálta magát a 8 fős bajnokságra. Miért nincs több szint? A cég a legjobb harcosát vereti össze minden utcáról beeső figurával?! Igen./

A bajnokság már keményebb dió, Jint szinte minden összecsapáson alaposan elkenik. Úgy reszket, vérzik, és szenved, akár egy kábítószeres rocksztár a búcsú koncerten. Még Frank Dux is csak egyszer kerül fizikális, és mentális apátiába a Véres Játék végén, de főhősünknek ez minden alkalommal sikerül.

 

Helyszín:

Az összkép igazán lenyűgöző, ha egy télikertet szeretnénk berendezni a hétvégi házunk mögött. Van itt oszlop, tüzek, középkori faldarab. Ja igen, az összecsapások is itt zajlanak.

Haladunk a történetben és bonyolódnak az események. Kazuya, az elnök fia összetűzésbe kerül apjával Jin kapcsán, így belharc alakul ki, aminek a végén az elveteműlt fiú rögtönzött puccsal felmenti apját a vezetői pozícióból.

Kazuya terve, hogy megölesse Jint kudarba fulladt, de most, hogy övé a hatalom...

Gyűlölete évtizedes, mivel Jin anyja is Tekken harcos volt sokévvel korábban, akit Kazuya megvert és megerőszakolt. A bűnös együttlét gyümölcse maga a gyűlölet tárgya Jin.

A puccsot követően Kazuya huszáros vágással bebörtönzi a Vasököl viadal harcosait, akik gyors szökést hajtanak végre a börtönből, ami inkább hasonlít heggesztett nyúlketrecek kazettáira, mintsem vaskos cellablokkokra.

Frissen szerzett szabadságuk kérészéletűnek bizonyul, mivel az új elnök és militarista csapata rögtön elfogja a menekülők kicsiny csoportját. Kazuya a helyszínen parancsot ad apja kivégzésére, aki hatalmas robbanások kiséretében tűnik el a vászonról.

Jinnek tovább kell harcolni, ha nem akarja, hogy egyik ellenfelének fejébe golyót repítsenek. Ez önmagában nem lenne túl nagy dráma, ha Jin nem táplálna gyengéd érzelmeket a hölggyel szemben, aki Christie Monteiro.

Nem tehet mást, tovább harcol.

 

Ellenfelek: A döntő összecsapást Bryan Fury ellen kell túlélnie Jinnek. A félig ember, félig gép harcost Kazuya szép összeggel támogatja, ha megöli az ifjút az összcsapás során.

Bryan Fury és kellemes fegyvere. A kiborg rosszfiút Gary Daniels alakítja, aki az életben is kickbox bajnok. 47 éves és bomba formában van. Mellette a Jint alakító Jon Foo pattanásos kamaszfiúnak látszik.

Fury is Otomix-ben bunyózik! Vajon fizették a jogdíjakat a cégnek?

Guszta nem? Jin így indult neki a végső összecsapásnak Fury ellen. Más egy fél banánt nem tudna ilyen kezekkel megfogni, de Jint más fából faragták!

A történet végén Fury is csődöt mond, így Kazuya saját kezébe veszi az irányítást, és kedvenc díszbaltáit, hogy az ifjú titán elpusztítására induljon. Mondanom sem kell, hogy kudarcot vall.

Jin az új bajnok!

 

Összegzés:

Szerencsére végignéztem a vége főcímet, aminek a végére újabb meglepi lett bekészítve, amit a készítők a Karib tenger kalózai alapján nyúltak, akik a Marvel/DC filmjeiből csórták az alapötletet.

A poén, hogy Michima nem hal meg a filmben, és Jin sem belezi ki újdonsült apját, úgyhogy minden esélyünk megvan a folytatásra. Kérdem én, kell ez nekünk?

Tanácstalan vagyok, mert nem tudom, hogy lehetett volna e jobb filmet csinálni a Tekken játékok alapján. A költségvetés $35.000.000 volt, ami kevés vizuális effektekre, szóval nem. Viszont volt, aki $15.000-ból forgatott kasszasikert, ami non-budget kategória még Magyarországon is. Ezek szerint igen.

Az IMDB nagy könyve szerint a film 10/5,2. Én ezen információ hiányában is 10/5 pontra taksálom erős jó indulattal! A mozirajongók alig egymillió dollárt adakoztak a film oltárán, így mondhatjuk, hogy kolosszális bukta volt a produkció leforgatása.

Egy lábjegyzet:

Katsuhiro Harada, director of the Tekken video game series, panned the film. “That Hollywood movie is terrible. We were not able to supervise that movie; it was a cruel contract. I’m not interested in that movie.”

Harada Úr szerint, aki a Tekken játékok első embere, ők elhatárolódnak a filmtől, ami egy borzalmasra sikeredett alkotás. Nem felügyelték az előkészületi, és gyártási munkálatokat, valamint bármilyen kapcsolat a film és a játék között csak egy rossz tréfa.

100 dolláros kérdés: akkor miért adták a nevüket hozzá?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr732519758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása