- A blockbuster szó jelenthet óriási bombát is, de először a színházakban használták a remek előadások jelzőjeként. Később a filmiparban lett bevezetett kifejezés a széles körben ismert, kedvelt, és sok pénzt fialó alkotások tekintetében.

- A low budget kifejezést az amerikai filmipar a 10.000.000 dollárnál kisebb összköltségvetésű filmeknél alkalmazza. Ez körülbelül 2 millárd és 70 millió forint. A legdrágább magyar és egyben pazarló költségvetést alkalmazó film a 2002-ben készült Hídember volt, amely 2,2 milliárdba került. Állítólag a film marketingkampányra fordított összege /200 millió forint/ több volt, mint más magyar filmek átlagos költségvetése. Volt egy pletyka miszerint Eperjes Károly színművész, Széchenyi István megformálója potom 1 millió forint gázsit kért forgatási naponként. A végösszeget elnézve biztos volt alapja a mendemondának.

- A Ben Hur, amely 1959-ben készült, és ami 11 Oscar díjat söpört be, talán az egyik legaprólékosabban kidolgozott film volt a filmtörténelemben. Több, mint 300 helyszínt építettek fel kézi erővel a díszletesek, amelyek között akadt olyan, ami meghaladta a 80.000 négyzetméteres alapterületet. Állítólag 3000 statisztát alkalmaztak a produkció elkészítéséhez, aminek nem utolsó sorban egy ismeretlen ismerős a zeneszerzője, a magyar származású Rózsa Miklós. /Ben Hur theme song/ Apropó, a film 220 perces.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr672500576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása