Tudtad e, hogy az újraértelmezett klasszikus kifejezés, a túlélő horror 1997-ben vonult be a köztudatba egy Kanadában tanult amerikai filmes, Vincenzo Natali jóvoltából. A mozi a Kocka nevet kapta, amiben vadidegenek egy olyan létesítményben találják magukat, ahol minden szoba egyforma, és ravasz csapdák állják útjukat. A filmet 365.000 kanadai dollárból forgatták mindösszesen 2 szoba segítségével. A színészek egytől egyig amatőrök voltak, mégis a 98-as Torontoi Filmfesztivál első helyét hozta el az alkotás a friss filmesek kategóriában. Ennek ellenére a film összesen alig több, mint fél millió amerikai dollárt keresett világszerte. Új stílust teremtett, és megelőzte saját korát, amely még akkoriban nem értette.

Tudtad e, hogy a rendező óriás, Stanley Kubrick 50 éves pályafutása során összesen 16 alkalommal rendezett. A Ragyogás, az Acéllövedék, és a Tágra zárt szemek dirigense több volt, mint maximalista, ha a produkció forgott. Volt olyan filmes jelenet, amit 264 alkalommal vettek újra, mire a mester rábólintott. Így már jó lesz. Nos, a szalag már akkor sem volt olcsó mulatság, nem is csoda, hogy filmproducerek, és befektetők mentek tönkre, mire Kubrick elkészült a mesterművel. Utolsó filmjét halálának évében, 1999-ben forgatta.

Ki ne emlékezne Kis Kabosra, az alacsony vörös hajú mókamesterre, alias Kabos Lászlóra. Legismertebb filmje talán a sokszor játszott 1968-as A veréb is madár, ahol a színész egyszerre két szerepet is játszik. Egy ikerpár két tagját, akik közül az egyik a magyar szocializmusban tengeti mindennapjait, még a másik egy cseles bicikliverseny segítségével Ausztrián át szökik ki külföldre. Az akkori társadalmi normák nem tették lehetővé a film bemutatását, amely jó ideig be is volt tiltva kis hazánkban, mivel a „nagy testvér”, és itthoni apparátusa nem nézte jó szemmel a szocialista eszmék intelligens módon történő kifricskázását. A filmben Medveczky Ilona, a díva is szerepet kapott, mint a gazdag testvér szerető hitvese. Ám azt kevesen tudják, hogy az a Ford Thunderbird, amivel Kabos befurikázik a filmben Magyarországra, Medveczky Ilona tulajdona volt 1968-ban, és kölcsön kérték a forgatás idejére a táncművésztől, mivel az országban más nyugati autó ezen az egy példányon kívül nem akadt!  



A filmbeli modell 1963-as.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr13009841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása