Újabb hétvége, újabb premierek, újabb rekord a 2011-es esztendőre. Úgy látszik a nyári mozi szezont ezzel a beharangozó szöveggel is lehetne hétről hétre indítani, ami a dolgosan telt hétköznapok, és a hétvégi „filmlesési” láz fényében korántsem meglepő fordulat.
Az elmúlt napok során a bűvös szám ismét a mesebeli hármas volt, mivel két könnyedén humoros folytatást, és egy eléggé nehezen emészthető „főfogást” tálaltak fel a vetítőtermek a szórakozni vágyó embertömegek számára világszerte.

Félre a tréfát, indítsunk komolyból.


Az első produkció Terrence Malick filmje volt. Az Élet Fája egyedi gyümölcsöt termett, amely osztotta a kritikusok tengerét bal partra, és jó partra egyaránt. A Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálmát nyert alkotása sajátos módon avatja be a nézőt a családi kötelékbe, ahol Brad Pitt a szigorú, és célratörő apa, még Sean Penn a gyermek, aki felnőttként mutatja meg milyen világot plántált belé a szülői ház. Sajátos, bonyolult szálakon futó történet, amely a világ keletkezésétől kezdve mesél el egy egyszerűnek tűnő családi históriát csodás montázsok sokaságával. Malick állítólag ritkán rendez, de akkor betalál. Nem volt ez másképp ennél a produkciónál sem, ahol írója, és rendezője volt a 32 millió dolláros költségvetésből készült mozinak. Sajnos a filmre hasonló sors vár, mint annak idején a remek The Company Men vagy a frissen bemutatott Midnight in Paris filmekre, mivel Amerikában alig volt terem, ami játszottam volna. A külföldi pár milliós jegybevétel pedig nem csinál nyarat. Bevétel: 2,9 millió dollár.
 
IMDb: 7,9
Rotten Tomatoes: 87%

Érdekes, hogy a kritikusokat megosztottam a film. A paradicsomos kritikákat olvasgatva mindenki méltatta Malick munkásságát ezen a misztikus, és erőteljes képi elemekkel tűzdelt remekmű kapcsán. Mégsem működik a képlet…

 

A fentebb említett filmhez képest, 1 nappal korábban, azaz május 26-án startolt el a Paramount/Dreamworks legújabb gyermekcsemegéje, a Kung Fu Panda második része. A filmet kellemes 150 millió dollárból vetették vászonra az alkotók, amely átlagos költségvetésnek mondható manapság az animációs filmek iparában Amerika szerte.
Az első részhez képest abba a plusz 20 milliós költségvetésbe azért beletolhattak volna némi extrát, ami a film poszterét illeti. Más szögből ugyan, de ugyanaz a plakát köszön vissza a moziba látogatóra, mint 2008-ban. Én speciel gond nélkül keverném össze őket, ha nem lennének beszámozva az epizódok. A nyitóhétvége eredménye elmaradt az első részhez képest egy szerencsétlen számmal, a 13-assal méghozzá millióban mérve. Nem jó ómen a 47 milliós nyitóhétvége, annak ellenére sem, hogy jelen pillanatban 125 millió dollárnál tart a film világszerte. A jó kritikák ellenére Ponak és az ötök csapatának jó sokat kell varázsolnia ahhoz, hogy az első rész 630 milliós bevételének a közelébe jusson.

IMDb: 8,1
Rotten Tomatoes: 80%


A kritikusok szerint a történet a plakáthoz hasonlóan hasonszőrűnek hathat, de a moziban van elég akció, humor, és persze CGI ahhoz, hogy ezt kompenzálja.



Elérkeztük a könnyed páros felnőtteknek való darabjához, amely nem más, mint az eget megrengető Másnaposok kettő. Ugyan újabb trónfosztásról beszéltem a cikk elején, de éppen hogy lemaradtunk róla. Ugyanis a Jack Sparrow meg a többiek egy árbochosszal előzték meg a másnapos fiúkat, akik 4 millióval maradtak le a dobogó legfelső fokáról. Sebaj, ez a 86 milliós amerikai nyitóhétvége is pont elég volt ahhoz, hogy a gyártási költség 80 milliónyi számláját fedezze. Sőt, felettébb bosszantó, hogy a Lin féle Fast Five is beelőzött potom 156 ezer dollárral. Ez ám a pech. Bár a Warnert ez nem izgatja. Elégedett lehet az eddigi 196 millió dollárral, amit a film összerántott az elmúlt napok során. Azt nem tudom mi változott ekkorát, hogy az eredeti gárda elvitte az első részt 35 millióval, még a második epizód már 80 milliót kóstált. Jó- jó értem én. A gázsik emelése az első rész hallatlan sikere után (Gyártás: 35 millió, Bevétel: 467 millió dollár), és az egzotikus thai táj, valamint Liam Neeson, aki szintén nem lehetett 2 fillér, de kérdem én, ennyire?
Az biztos, hogy a jelenlegi bevételt jó nagy téttel kell emelni ahhoz, hogy megközelítse majd a stílusteremtő elődöt. Ám a gyártás/bevétel arány überelése szinte kizárt. Szerintem.
Az biztos, hogy a kritikusok túlnyomó többsége nem volt oda a folytatásért. Az viszont vitathatatlan, hogy az R kategória legtöbb moziban (3615) játszott aranyérmese immáron ez a film, amelyet a szintén R-es nyitóhétvégék közül csak a Mátrix második részének sikerült megvernie 5 millió dollárral. Ez pedig egy második hely. Az előjelek jók.
A stúdió még korántsem végzett az aranybánya kitermelésével, mivel a 4 legényből biza még kettő eladó. Ez legalább két folytatásért kiállt, aminek a helyszínére is tuti tippekkel álltak elő tőlem okosabb emberek. Az nyilvánvaló, hogy Amerika, és a Távol Kelet után a következő állomás a jó öreg Európa lesz. Én Franciaországot Párizzsal tippeltem, mások Hollandiát, és Amszterdamot rebesgetnek. Igazuk lehet, ott több a varázsgomba, és a mariska, amivel nagyobb lehet a móka, és szürreálisabb a kaland. Ehhez az országhoz csakis Alant tudom elképzelni, aki drogok nélkül is közveszélyes. Ha erre még rá is pippant. Ajjaj…

IMDb: 7,1
Rotten Tomatoes: 35%


Állítólag kegyetlenebb, sötétebb, és lepusztultabb, mint az első rész, amely mókás volt. A második rész is erre alapozna, de nem jön össze neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr72947088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása