Diákzsűri a 42. Magyar

Filmszemlén

 

Május első hetében került megrendezésre a hazai filmek legrangosabb megmérettetése, a 42. Magyar Filmszemle. A szemlére összesen 410 filmalkotást neveztek be, ebből 28 játékfilm, 60 animációs film, 95 kisjátékfilm, 58 tudományos-ismeretterjesztő film, 147 dokumentumfilm és 22 tévéfilm. A Szervező Bizottság által meghatározott számú versenyfilmek vetítéséről a szakmai szervezetek által javasolt előzsűrik döntöttek. A filmeket három helyszínen, a budapesti Uránia filmszínházban, a Puskin és a Corvin moziban tekinthették meg az érdeklődők. A szabadtéri rendezvényeknek a Gödör klub biztosította a helyszínt.


A rendezvényen immáron 13. alkalommal képviselhette a hazai egyetemek és főiskolák filmszakos hallgatóit az Országos Diákzsűri.
A 12 tag négy szekcióra bontva – nagyjátékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm és dokumentumfilm – díjazhatta a filmeket. A három fős csapatok munkáját egy-egy koordinátor segítette, akiknek sem szavazati, sem beleszólási joguk nem volt a díjak későbbi sorsába.

A fesztivál zárónapján a megtekintett alkotásokkal kapcsolatos tapasztalataikat a nagyközönséggel is megoszthatta a fiatalokból álló zsűri, melynek az Uránia mozi kávézója biztosította a helyszínt. A koordinátorok általános beszámolója után a szekciótagok egyenként mondhatták el saját véleményüket, megemlítve pozitív és olykor negatív meglátásukat a négy nap alatt megtekintett művekről.

A kisfilmes szekció tagjai szinte csak pozitív kritikával illették az általuk zsűrizett alkotásokat. Rendkívül erősnek találták az idei versenyfilmeket, tele jobbnál jobb alapötletekkel, frappáns megoldásokkal és művészi megvalósítással. Külön kiemelték, hogy a legtöbbször alacsony költségvetéssel dolgozó alkotóstábok is milyen magas színvonalt értek el, meghazudtolva amatőr létüket.

Ezzel szemben a nagyjátékfilmek negatívabb megítélésben részesültek. A zsűritagok elmondása szerint az idei egy kevésbé erős mezőny volt, amelyből sikerült kiválasztaniuk a két kiugró, díjazásra méltó alkotást.

 

A Országos Diákzsűri filmszemléhez köthető munkássága a május 14-én megtartott díjátadó ünnepséggel zárult, amely eseményt az Odeon Lloyd moziban tartottak meg. A családias hangulatban megtartott gálán szinte teljes létszámmal vettek részt a díjazott alkotók, hogy átvehessék a számukra rendkívül elismerőnek tartott okleveleket és a hozzá tartozó ajándékcsomagokat.

 

A zsűri tagjai a július 15. és 18. között megrendezésre kerülő Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon folytathatják munkájukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr22944210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása