A mai napon ötlött szemembe az a kapitális baki, amit a Sliders 5 évadot megélt sci-fi- kaland sorozata elkövetett.
Kis történeti áttekintésként annyit szeretnék tolmácsolni, hogy a sorozat 1995 és 2000 között forgott, amelyet a tv2 is megvásárolt. A komplett produkció 87 részt tartalmaz, amelyből a mai napon a 29. epizód, a Dragonslide került műsorba.
Az alap csapat tagjai "zsenikémmel" (Quinn Mallory) az élen Arturo professzor, a csini Wade Walles, és Mr. "síró ember" Brown.
Ugye a sorozat a párhuzamos világok sztorira alapoz, ahány ház annyi szokás alapon. Főhőseink pedig akarva, akaratlan csúszkálnak az univerzumban, és keverednek bele furcsábbnál furcsább szituációkba.
A mostani epizód lényegében arról szólt, hogy a druidák nem haltak ki, hanem békésen irányítják az ismert emberi társadalmat, úgy, mint nagy becsben álló politikusok. A mágia a mindennapok szerves részét képezi, nincs benne semmi meglepő, ha egy ember héjává változik és elrepül. Ám akad egy gonosz druida, aki Mallory érkezéséről tudomást szerez, és minden alkalmat megragad, hogy Quinn testét elbitorolja halhatatlanságot remélve tőle. Mondanom sem kell, hogy a végén jól megszívja a dolgot.


A lényeg igazából az, hogy minden világban más módokon próbálták meg az alkotók bemutatni a bürokrácia, a fegyveres testület, és a törvények világát. Ebben az epizódban a rend őrei is a természetimádó druidák alkalmazásában állnak, és gumibot helyett fényes, széles pengéjű, egykezes kardot viselnek.
Az epizód elején találkozunk is két járőrrel, akik közül az egyik nem más, mint az ifjabb Mallory. Itt csak egy törvényszolgát játszik, de láthatóan fogalma sincs arról, hogy ki Quinn Mallory, a bátyja. Ez önmagában nem probléma, mivel egy korábbi részben is megtaláltam a nevét. Ha viszont a forgatókönyvírók szemszögéből nézzük a dolgot, akkor több, mint égés, hogy az 53. epizódtól feltünik Collin Mallory, Quinn Mallory rég elveszett öccse.
Az ugye részletkérdés, hogy ők az életben is fivérek. A gond az, hogy miért választották pont őt a mellékszerepekre, ha utána még 17 részen keresztül ő fogja a csapat egyik oszlopos tagját képezni?
Még azt sem húzhatjuk rá a dologra, hogy egy párhuzamos világban nem biztos, hogy testvérek, hiszen bárhol jár is a négyes, a szülők, rokonok, de még a recepciós pasi is ugyanaz. A vér szerinti kötédés ebben a sorozatban állandó tényezőnek bizonyult.
Egyértelműen forgatókönyv bukta nem ismerni a saját öcsénket, aki egy másik világban törvényszolgaként tetszeleg, majd tucatnyi résszel később feltalálva a kereket, mégis megérkezik a csapatba.
A válaszon már agyaltam, és gyanítom, hogy az ördög a részletekben lakozik.
A sorozatban egy állandó szereplő volt indulástól érkezésig, és az a fekete énekes Rembrandt Brown. Mellőle minden szereplő kicserélődik vagy így vagy úgy. Lesz, aki meghal, még mást elrabolnak.
A stáblistában a két alkotónak Tracy Tormé, és Robert K. Weiss van feltüntetve, ám rajtuk kívül még akad vagy másfél tucat név, akik rendezték a sorozatot. Szinte mindenki 3-4 részt levezényelt, majd távozott. 5 epizódot még zsenikém is bevállalt. Az íróknál sincs ez másképp. A két korábban említett alkotón kívül még 17 név olvasható a stáblistában, mint író, ami nem kiugró arány egy hosszúnak mondható sorozat életében. Viszont sok bába közt elvész a gyerek, amiről egyértelműen lerí, hogy a folyamatosan írt forgatókönyv esetében nem kalkuláltak az ifjabb Mallory személyével, és mellékszereplőből előlépett főszereplővé 2 évad leforgása alatt.
Lehet, hogy apró szépséghiba, amely valamilyen formában minden filmes produkciót elkísér az úton, de akkor is. Ez nem volt szép.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr772694983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása