Tegnap esti filmélményemet osztom meg Veled, kedves olvasó, amely remélhetőleg nem nyúlik majd túlzó tartalmi ismertetőbe részemről.

Nem kell nagyon bemutatnom a filmet, amely a maga nemében párját ritkítja a drámai alkotások palettáján.
A 2010-es év kényeztetett minket hattyústól, királyostól egyaránt, ami önmagában nem kis teljesítmény, mivel igazán jó színészek, és rendezők kellenek ahhoz, hogy megmutassák mindazt az érzelmi mélységet, amelyet az olyan színészek próbálnak megformálni, mint Natalie Portman, a félénk balettáncos, Nina szerepében.
Nina és édesanyja Erica (Barbara Hershey) csendesen éldegélnek egy társasház 2 szobás emeleti lakásában. Nina lelkiismeretesen próbál napról- napra, hogy 4 éve tartó kemény munkáját végre elismerje a színház délceg rendezője, Thomas Leroy (Vincent Cassel). Az évad közepén járunk, ahol régi- új darabot kíván a rendező műsorra tűzni. A hattyúk tava, és a főszerep lebeg minden lány szeme előtt, de Nina embert próbáló teljesítményével elnyeri az áhított szerepet, amely próbái végigkísérik a filmen. Az idő előrehaladtával a fehér hattyúnak, amelyet Nina testesít meg, át kell alakulnia egy vad, és szenvedélyes ösztönlénnyé, a fekete hattyúvá. Csak ekkor lesz kész a szerepre. Csak ebben az esetben játszhat maradandót a színpadon, és léphet ki elődje, a tragikus hirtelenséggel lecserélt, és testileg- lelkileg teljesen összetört Beth (Winona Ryder) árnyékából. Nina elhivatott lány, és megoldja az előtte hegyként tornyosuló feladatokat, ám a szerep súlya, és a bizonyítási kényszertől való rettegése új dimenziókat nyit elméjében, amely testi kivetülései egyre erőteljesebben ostromolják a balerinát. Ninán teljesen eluralkodik a félelem. Félelem a bukástól, intrikától, a teljesítési kényszertől, anyja verbális börtönétől. A premieren tragikus fordulat következik be. A darabhoz hűen, a nézők szeme láttára hal meg a fehér hattyú, hogy a fekete megszülethessen.


Összegzés:

Hiába a mutatós csomagolás, ha nincs mivel megtölteni. Darren Aronofsky filmje egy remek vászon, amelyre a színeket Natalie Portman tökéletes ecsetkezeléssel viszi fel. Ám önmagában egy színből még nem lesz kompozíció. Ehhez Vincent Cassel, és Barbara Hershey tónusai is kellenek. Portman alakítása egyszerűen zseniális. A félénk, széplelkű lány, anyja szigorú szabályokkal határolt pici mennyországából indul el a fekete hattyúvá válás szenvedélyes útján, ahol az ördögi csábító maga Mila Kunis (Lily), és a purgatóriumi tárlatvezető Cassel, aki sajátos módszereivel ad útmutatást a tanácstalan lánynak. Szerencsére nincs "lejátszás a vászonról" hatás, mivel minden mellékszereplő pontosan tudja mi a dolga. Élnek, és éreznek egy nagy egészet alkotva a filmben, ahol a királynő valóban Natalie Portman.
Ilyenkor mérlegel az ember. Meghozza magában a döntést, hogy saját értékrendjével mérve hol helyezkedik el a film a látottak alapján. Hezitáltam a 8 és 9 pont között, de rájöttem, hogy a nyolcas egy szimplán jó filmnek is kijár, de a plusz egyhez valami olyan kell, amivel az ember úgy áll fel a stáblista végén, hogy kapott egy üzenetet az alkotástól, amivel ő több lesz.
Én megkaptam a saját üzenetem, és több lettem azzal, hogy láttam a fekete hattyút táncolni. Az apró jeleket, amelyeket Nina elméje felénk sugároz. A hattyúvá válás fájdalmas, szinte fizikai metamorfózisát.
Sajnos akadt néhány pont, amire csak elcsípett félmondatokból kapunk utalást. Például Erica is balerina volt, de csak álmodott a sikerről, amit lánya beteljesít a film végén. Nincs utalás arra, hogy Nina miért rendelkezik rossz stressztűrő képességgel. A szorongását miért önpusztító módon éli meg? Illetve a film végére miért mosódik el a határ képzelet, és valóság közt annyira, hogy a néző már nem is tudja, hogy Portman csak ön vagy egyből közveszélyessé is válik.
Ezért nem adok rá 10 pontot.

A film kiváló dráma a javából, csipetnyi misztikummal, és thrillerrel megbolondítva, ahogyan az hirdetik. Szinte tökéletes.

IMDb: 8,5
Rotten Tomatoes: 88%

Ítélet:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr812663439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása