Ha már A bosszú angyalai, és Hulk, akkor Lou Ferrigno.

Az 59 éves testépítő Brooklyn szülötte. Amerikai- olasz család gyermeke, aki már 13 évesen edzi testét, hogy példaképére, Steve Reevesre hasonlítson, akit az 1957-es Hercules címszerepében látott dagadó izmokkal. (Reeves karrierje csúcsán a legjobban fizetett színésznek számított Európában.)
Ferrigno 1969-ben érettségizik, és keményen edz. Az 1973, 1974-es Mr. Universe győztese. (Ezt a versenyt nyerte 69-ben Arnold Schwarzenegger is.)
1977-ig semmi jelentős esemény, aztán jön a Hulk képregényéből készülő egész estés film, amire hárman pályáznak egyszerre. Arnold Schwarzenegger, Richard Kiel és Lou Ferrigno. Első körben Kiel a befutó, akit a Universal stúdió szerződtet a The Incredible Hulk című produkcióra. Sajnos gyorsan kiderül, hogy a 2 méter 18 centis óriás testfelépítése nem teszi őt alkalmassá arra, hogy eljátszon egy csupa izom karaktert, így egy jelenetet vesznek fel vele, majd távozik a vászonról. A zöld óriás székébe Lou Ferrigno huppan, aki két filmre szerződik még ebben az évben. Mr. Kiel sem szomorú, mivel szerepel az első filmben futólag, és a világ a vasfogú állkapocsként ismeri meg a Bond mozikból.
Hulk elválaszthatatlan társa Dr. Bruce Banner, aki egy balul elsült kísérlet hatására alakul át először a zöld gólemmé. Ha nincs Banner, akkor Hulk sem létezik. A dokit Bill Bixby alakította a filmekben, és a későbbi sorozatban egyaránt. A sorozat 1978-ban indul és a Ferrigno Bixby páros 82 részen át kalauzolja a nézőket ember és szörny között. Lou Ferrigno bizonyult a 80-as évek legjobb Hulkjának, mivel akkoriban a 196 centi magas testépítő több, mint 130 kiló tiszta izmot nyomott a kamerák előtt.
A sorozat után a következő elismerés már 1983-ban utóléri a testépítő bajnokot, aki a Hercules remakeben eljátszhatja az olümposzi félistent. A gyermekkori vágyálom valósággá válik.
A következő 5 évben sorozatok beugró karaktere egészen 1988-ig, amikor elkészül a harmadik mozi, a The Incredible Hulk Returns. A Universal már nem pumpál több pénzt a lenyúzott bőrű szuperhősbe, és a produkciós cég a Bixby-Brandon lesz. Nem véletlen a név, hiszen a doktor úr áll mögötte. Nincs megállás 89-ben érkezik a negyedik alkotás, amely a The Trial of the Incredible Hulk munkacímen gördül ki a stúdióból. A főszerepben ismét a már jól ismert Bixby Ferrigno duó.
A tervekben szerepelt egy újabb mozi, aminek már a The Death of the Hulk nevet adták, és 1990-ben le is forgatja a B&B filmprodukciós cég. Nem nehéz kitalálni, hogy kik lehettek a vállalkozás névadói. Azt nem tudom, hogy miért hoztak létre új filmgyártó céget, de gyanítom, hogy pénz lehet a dologban.
A utolsó két részt maga Bixby rendezte, akivel Ferrigno 1993-ig, Bill haláláig jó kapcsolatot ápolt.
6 éven keresztül 1996-ig, Hulk mentes időszak jött Ferrigno életében, amikor a Marvel felkérte, hogy egy 21 részes animációs sorozatban szólaltassa meg a számára oly fontos karaktert.
Újabb 6 év és pár mellékszerep után 2003-ban a Universal úgy gondolta, ideje lefújni a negyed évszázados port a Hulk terveiről, és Eric Bana főszereplésével 137 milliós mozit forgattak egy animált hústorony segítségével. Nyilván a modern technikával Ferrigno nem vehette fel a versenyt. Akármennyit edzett volna, akkor sem hozhatta a 3 méter magas dühöngő zöld ember közel fél tonnás karakterét, így Kielhez hasonlóan beérte egy röpke cameoval a film nyitányában.

Stan Lee és Lou Ferrigno cameo 2003-ban:




A film 245 millió dollárt hozott világszerte, amitől senki sem szállhatott el profit fronton, ám 2008-ban ismét jött a The Incredible Hulk immáron Edward Nortonnal erősítve. Ferrigno itt is megkapta a tiszteletbeli cameo szerepet, és hangját is ő kölcsönözte a behemótnak. A mozi nem mozdította meg jobban az embereket, mint 2003-ban, mivel 150 millióra 263-at termelt vissza.
A jövő sorai még nincsennek kőbe vésve, de úgy tűnik, hogy a 2012-ben debütáló The Avengers moziban Hulk rövidebb szerepének még rövidebb prózai részleteit ismét a testépítő bajnok fogja prezentálni.

Lou Ferrigno még mindig aktív, és főleg sorozatokban kap epizódszerepeket a rendezőktől. Konditermet vezet, üzletember lett. Filmes vonatkozásban 1977-ben kapcsolódik össze riválisával Schwarzeneggerrel a Pumping  Ironban, ami a modern kori izomtömeg növelő emberek egyfajta Bibliája. Állítólag Arnie a vérbe szekálta szegényt Lout a forgatás alatt. Biztos neheztelt rá, mert kiütötte a zöld óriás szerepének majdnem nyergéből 77-ben. Aztán volt egy közös retro testépítő találkozó, ahol Arnie és Lou ismét találkozhattak egymással. A lepukkant Arnold vigyorogva tapogatta a még mindig jó formában lévő Lou izmait. Ilyen az élet.


Bárhonnan is nézzük Lou Ferrigno a testépítésen túl a mutálódott zöld humanoidnak, Hulknak köszönheti karrierjét Hollywoodban.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr802641614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása