A képregény sorozat 1988-ban indul a DC Comics és a Vertigo gondozásában. A főhős, John Constantine, az egyszemélyes angyali hadsereg küzd lelki üdvének megváltásáért a szabályt szegő „féllények” ellen, akik furmányos és ármányos módokon próbálják meg gyötörni a Los Angelesbe szakadt emberiség kicsiny csoportját.

Constantine magányos farkas, aki végeláthatatlan és szemlátomást szélmalomharcot vív az embereket kínzó démoni és angyali entitásokkal. A sorozat népszerűnek bizonyult, hiszen több mint 180 részesre sikeredett, és 2005-ben elkészült a filmes adaptáció is, amit Francis Lawrence jegyzett. A főszerepre nem kisebb nevet kértek fel, mint az angyali arcú Keanu Reevest. Partnernője nem más a filmben, mint a magyar felmenőkkel is rendelkező Rachel Weisz.

A spoilerezést ennél a pontnál hagynám abba, hiszen jogosan szegezi nekem a kérdést bárki emberfia, mit akarok én itt irogatni holmi 5 évvel ezelőtti produkcióról? Jogos a felvetés. Ahogyan korábban is írtam, ettől lesz más ez a blog. Olyan elemeit domborítjuk ki a filmeknek, a filmkészítésnek, amik felett egyszerű halandó felületesen elsikkad. Hogy miért pont ezt a filmet választottam? Mert ez akadt a kezembe a mozimarathon alkalmával.

 

Érdekes zoknitrendek:

      A képen a kellemesen öltözött Gábriel arkangyal őnagysága látható. Fura volt, hogy a készítők egy csúnyácska ír atlétaként ábrázolják Isten jobb kezét, de hunyjunk szemet a szerencsétlen kázus felett, és elemezzük ki a ruházatát.

A jól öltözöttség egyértelmű, ámbár kicsit „Donos”. Duplagombos fekete öltöny hosszanti „gengsztercsíkos” szövéssel. Kék keménygallérú ing, és selyem nyakkendő, amely antik bronz színhatást kelt a nézőben. Hol itt a hiba? Kérdezheti bárki. A válasz egyszerű.

      A bal alsó sarokban szépen virít Gábriel mályvaszínű pamut csodája, amely sejtelmesen köti össze a fekete bőrcipőt a nadrág szárával. Tetszetős darab!

Szervesen kapcsolódik az előző snitthez ez a kép, amin a feldühödött Constantine éppen fegyelmezi a tilosban járó Baltazárt. A démoni piros zokni itt is kísért, ám John oldalvezetéses fuszeklije csak nüansznyival nyújt árnyaltabb összképet vörös vetélytársánál.

Fegyelmező eszköz, avagy a film leglazább játékszere:

Constantine démonölő arzenálja rendkívül ötletesre sikeredett. Kezdve a sárkányfújta tűztől, a skatulyába zárt sivító bogarakon át a Jordán folyó szenteltvizes palackjaiig. Ám mindezek eltörpülnek a legkomolyabban kivitelezett darabbal szemben:


Igen! Az idézetekkel és keresztekkel gravírozott arany boxer mellett, amely hathatós segítséget nyújtott a démonregulához. Kétség sem férhet hozzá, hogy ez a darab minden háztartás üdvözölt felszerelési tárgya lenne egy küszöblényekkel tarkított világban.

A fürdőkádas jelenet:

A film fókuszában egyértelműen a víz áll. Az egyetemleges anyag, amely megkönnyíti a síkok közti átjárást a médiumok, látók számára. Egy ilyen jelenetben a detektívnőt alakító Rachel Weisz szeretne bizonyságot szerezni afelől, hogy szeretett ikertestvére Izabel nem öngyilkosságot követett el. Alászáll hát a pokol legmélyebb bugyraiba, hogy testvére lelkét fellelje. Ebben a démonvadász nyújt neki segítséget egy kád víz formájában. A jelenet egészen drasztikusra sikeredett, mivel a halálközeli élményt elősegítendő, John Constantine a víz alatt tartja a fuldokló, és kapálódzó nyomozót egészen az eseményhorizont eléréséig.

 

Távol álljon tőlem, hogy bárkinek is tippeket adjak, és értem én, hogy a jelenet ettől lett látványosabb, de kérdem én, nem lett volna elég megfogni a hölgy bokáit és kihúzni őket a vízből?

Gábriel eltitkolt múltja:

Ahogy közeledik a végkifejlet, úgy gyorsulnak körülöttünk az események. Constantine mindenképp meg akarja akadályozni Mammon földi síkra kerülését, ám nem sejti, hogy az ördögi tervet a túlsó oldalról is szponzorálja valaki. Gábriel lesz az összeesküvés angyali cinkosa, aki a „földi pokol” kifejezést szeretné adaptálni valós környezetbe. A démonvadász emberi mivolta vajmi kevésnek bizonyul az arkangyal erejével szemben, aki gyorsan legyűri ellenfelét a hevenyészett csata hevében.

 

       Az arkangyal egyszerű ruházatának legfurcsább darabja, vagyis darabjai a csuklóján látható karszalagok, amelyek a kórház betegeinek azonosítására szolgálnak a filmben.


      Aki kételkedne, az láthatja, hogy a bal csuklót is hasonló azonosító tarkítja. A filmben Izabel, a detektívnő ikertestvére hasonló darabot viselt magán, amit a pszichiátriai osztályon eltöltött idő szomorú mementója az alkotásban. Ezek szerint Gábriel is gyógykezelés alatt állt a filmben? Többször is beutalták az isteni lényt egy emberi kórház betegosztályára téveszméi miatt? Esetleg Gábriel emberi avatár képében kommunikált a földiekkel? Hogyan lett Wall Street-i brókerből sárga lapos elmebeteg? Öles kérdések nem létező válaszokkal…

A bejegyzés trackback címe:

https://filmfreaks.blog.hu/api/trackback/id/tr792388667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pottyke 2014.09.29. 14:24:04

Tudom, hogy régi a bejegyzés de most akadtam rá és úgy érzem reagálnom kell...:)
1. Most komolyan 3 db zoknin akadtál fent? Ez nem az Az ördög Pradát visel! A film a hétköznapokba helyezi a történetet ahol az emberek vígan élnek mit sem tudva a körülöttük zajló eseményekről! Constantin, a démonok és az angyalok köztük élnek, hétköznapi embernek látszanak mindenki számára aki átlagos, miért kellene hogy tökéletes legyen a ruházatuk???

2. Vízbefojtás! Én még személy szerint nem próbáltam, de ha egy eszméleténél lévő ember bokáját emelik a magasba a kádban attól még az a kezével fel tudja magát húzni a kád szélében megkapaszkodva. Így érthető hogy a mellkasánál nyomta a víz alá. Ebben a jelenetben nekem sokkal inkább szemet szúrt, hogy miért kellett a kádat szétrobbantani? Nekem az volt nagyon hatásvadász!

3. Gabriel karszalagjai szimbolikusak. Pont azért vannak a csuklóján. Még Constantin is megjegyzi a filmben..."Gabriel te megháborodtál!" Valóban meg, hiszen a földi poklot akarja elhozni.

Ennél sokkal komolyabb gondok is vannak ezzel a filmmel, amit a hibái ellenére vagy épp pont ezekért, szeretek! Furcsa dolog ez!

A céloddal ellentétben pont nem a film érdekességeit emelted ki.
süti beállítások módosítása